smart guide om fläckborttagning

Ta bort fläckar – Smarta städtips

Alla som har försökt att få bort fläckar vet hur frustrerande det kan vara. Oavsett om det är gräs, bläck, vin eller någon annan sorts fläck, så kan det vara svårt att få bort dem helt. Som tur är så finns det några enkla trick som man kan använda sig av för att få bort fläckarna.

Specialtrick för att få bort fläckar

Innan du använder dig av något rengöringstips så är det viktigt att du kommer ihåg att ju längre fläcken får vara i fred, desto svårare är den sedan att få bort. Kom också ihåg att om du ska ta bort fläckar från ömtåliga ytor, såsom golvmattor, så se till att du testar rengöringsmedlet på en liten fläck på ett område som inte syns så mycket, så att du vet med säkerhet att det inte kommer att skada materialet.

Hårspray: Att använda sig av hårspray är en enkel teknik för att få bort fläckar. Skaffa en doftlös hårspray som inte är en aerosolspray. Spraya på fläcken och låt det dra tills du ser att fläcken börjar lyfta från materialet. Det tar oftast några minuter innan det händer. Skölj sedan av fläcken med kallt vatten tills du fått bort all hårspray från fläcken. Blanda i en matsked tvättmedel i en liten bytta eller skål med kallt vatten. Doppa en mjuk trasa i blandningen och tvätta av fläcken grundligt med den. När fläcken är borta, blöt en ny trasa i enbart kallt vatten och torka bort allt kvarvarande tvättmedel.

Glycerin: Doppa en bomullsrondell eller mjuk trasa i glycerin och gnugga på det på fläcken. Efter några minuter av gnuggande eller duttande (om du rengör ömtåliga material) bör du märka att fläcken börjar försvinna. Detta är också en bra metod för att få bort bläckfläckar. Doppa sedan en mjuk trasa i en skål med tvättmedel och tvätta fläcken grundligt. När fläcken är borta, blöt en ny trasa i enbart kallt vatten och torka bort allt kvarvarande tvättmedel.

Standardmjölk: Blötlägg det fläckade plagget i standardmjölk under 30 minuter. Ta sedan ur plagget från mjölken och lägg in det i tvättmaskinen. Sätt på förtvätt och blanda i tvättmedel. Stanna programmet och låt det ligga i blöt därinne i cirka 20 minuter. Fortsätt sedan med resten av tvättprogrammet.

Talkpuder/majsstärkelse: Skölj av det fläckade materialet i kallt vatten. Blanda talkpuder eller majsstärkelse med vatten i en liten skål till en smet. Applicera smeten på det blöta fläckade området. Låt det verka i en timme och torka sedan bort. Skölj sedan det fläckade området med hett vatten och tvätta sedan plagget som normalt i tvättmaskinen. Detta är ett bra sätt för att få bort fett- och oljefläckar.

Väteperoxid: Häll på lite väteperoxid på fläcken och lämna det att bubbla under några minuter. Skölj materialet i kallt vatten och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Citron tar bort rostfläckar på kläder

Citron: Citron är ett fantastiskt sätt för att få bort rostfläckar från kläder. Pressa en citron över fläcken och låt citronjuicen dränka fläcken. Låt det sedan torka i solen. Tvätta därefter som vanligt och rostfläcken bör vara borta.

Att ta bort fläckar behöver inte vara en svår uppgift. Med dessa enkla och billiga tekniker för hemmabruk så kommer du se att fläckarna försvinner på nolltid.

Skriven av städteamet på Flyttstädning Kristinehamn