smart guide om fläckborttagning

Ta bort fläckar – Smarta städtips

Alla som har försökt att få bort fläckar vet hur frustrerande det kan vara. Oavsett om det är gräs, bläck, vin eller någon annan sorts fläck, så kan det vara svårt att få bort dem helt. Som tur är så finns det några enkla trick som man kan använda sig av för att få bort fläckarna.

Specialtrick för att få bort fläckar

Innan du använder dig av något rengöringstips så är det viktigt att du kommer ihåg att ju längre fläcken får vara i fred, desto svårare är den sedan att få bort. Kom också ihåg att om du ska ta bort fläckar från ömtåliga ytor, såsom golvmattor, så se till att du testar rengöringsmedlet på en liten fläck på ett område som inte syns så mycket, så att du vet med säkerhet att det inte kommer att skada materialet.

Hårspray: Att använda sig av hårspray är en enkel teknik för att få bort fläckar. Skaffa en doftlös hårspray som inte är en aerosolspray. Spraya på fläcken och låt det dra tills du ser att fläcken börjar lyfta från materialet. Det tar oftast några minuter innan det händer. Skölj sedan av fläcken med kallt vatten tills du fått bort all hårspray från fläcken. Blanda i en matsked tvättmedel i en liten bytta eller skål med kallt vatten. Doppa en mjuk trasa i blandningen och tvätta av fläcken grundligt med den. När fläcken är borta, blöt en ny trasa i enbart kallt vatten och torka bort allt kvarvarande tvättmedel.

Glycerin: Doppa en bomullsrondell eller mjuk trasa i glycerin och gnugga på det på fläcken. Efter några minuter av gnuggande eller duttande (om du rengör ömtåliga material) bör du märka att fläcken börjar försvinna. Detta är också en bra metod för att få bort bläckfläckar. Doppa sedan en mjuk trasa i en skål med tvättmedel och tvätta fläcken grundligt. När fläcken är borta, blöt en ny trasa i enbart kallt vatten och torka bort allt kvarvarande tvättmedel.

Standardmjölk: Blötlägg det fläckade plagget i standardmjölk under 30 minuter. Ta sedan ur plagget från mjölken och lägg in det i tvättmaskinen. Sätt på förtvätt och blanda i tvättmedel. Stanna programmet och låt det ligga i blöt därinne i cirka 20 minuter. Fortsätt sedan med resten av tvättprogrammet.

Talkpuder/majsstärkelse: Skölj av det fläckade materialet i kallt vatten. Blanda talkpuder eller majsstärkelse med vatten i en liten skål till en smet. Applicera smeten på det blöta fläckade området. Låt det verka i en timme och torka sedan bort. Skölj sedan det fläckade området med hett vatten och tvätta sedan plagget som normalt i tvättmaskinen. Detta är ett bra sätt för att få bort fett- och oljefläckar.

Väteperoxid: Häll på lite väteperoxid på fläcken och lämna det att bubbla under några minuter. Skölj materialet i kallt vatten och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Citron tar bort rostfläckar på kläder

Citron: Citron är ett fantastiskt sätt för att få bort rostfläckar från kläder. Pressa en citron över fläcken och låt citronjuicen dränka fläcken. Låt det sedan torka i solen. Tvätta därefter som vanligt och rostfläcken bör vara borta.

Att ta bort fläckar behöver inte vara en svår uppgift. Med dessa enkla och billiga tekniker för hemmabruk så kommer du se att fläckarna försvinner på nolltid.

Skriven av städteamet på Flyttstädning Kristinehamn

rengöra marmorskiva

Rengör marmor på ett miljövänligt sätt – för en säkrare och bättre planet

Marmor är en vacker och lyxig sten som ofta används för att skapa eleganta ytor i hem och kontor. Det är viktigt att hålla marmorytor rena för att bevara deras naturliga skönhet och glans. Men många traditionella rengöringsprodukter kan vara skadliga både för miljön och vår hälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska några miljövänliga och säkra metoder för att rengöra marmor och hjälpa till att göra vår planet bättre.

Varför ska du välja miljövänliga metoder för att rengöra marmor?

Att använda gröna rengöringsmetoder för marmor har flera fördelar. För det första är de säkra för både människor och husdjur. Traditionella rengöringsmedel kan innehålla farliga kemikalier och giftiga ångor som kan irritera luftvägarna och orsaka allergiska reaktioner. Genom att använda miljövänliga metoder undviker man dessa risker och skapar en säkrare omgivning för alla som vistas i närheten av marmorytorna.

För det andra är miljövänliga rengöringsmedel skonsamma mot miljön. De innehåller inga farliga kemikalier som kan läcka ut i avloppet och förorena våra vattenresurser. Genom att välja miljövänliga alternativ bidrar vi till att bevara den naturliga balansen i våra ekosystem och minskar den negativa påverkan på vår planet.

Några effektiva och miljövänliga metoder för att rengöra marmor

1. Använd en mild såplösning

En av de enklaste och mest effektiva sätten att rengöra marmor är att använda en mild såplösning. Blanda lika delar mild diskmedel och varmt vatten i en sprayflaska. Spraya blandningen på marmorytan och torka sedan av med en ren trasa eller svamp. Se till att inte använda för mycket vatten, eftersom överskottet kan tränga in i marmorn och orsaka fläckar.

2. Naturlig rengöring med ättika och vatten

Ättika är ett utmärkt naturligt rengöringsmedel som också fungerar bra för att rengöra marmor. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och spraya sedan marmorytan. Låt ättikalösningen verka i några minuter och torka sedan av med en ren trasa. Ättikan hjälper till att bryta ner smuts och fläckar på ett skonsamt sätt.

3. Citronjuice för att ta bort fläckar

Citronjuice är en naturlig syra som kan användas för att ta bort envisa fläckar på marmorytor. Applicera färskpressad citronjuice på fläcken och låt verka i några minuter. Skrubba försiktigt med en mjuk borste och skölj sedan av med vatten. Citronjuice är ett effektivt alternativ till kemiska fläckborttagningsmedel.

Slutsats

Att rengöra marmor på ett miljövänligt sätt är både säkrare för vår hälsa och bättre för planeten. Genom att använda milda rengöringsmedel som diskmedel, ättika och citronjuice kan vi bevara marmorns skönhet utan att skada vår miljö. Så nästa gång du behöver rengöra marmor, överväg att använda dessa miljövänliga alternativ för en säkrare och bättre planet.## Tips för att förebygga skador och fläckar på marmor

 • Använd alltid underlägg eller brickor under glas, koppar och andra föremål som kan lämna ringar eller fläckar på marmorytan.

 • Undvik att använda starka rengöringsmedel som innehåller ammoniak, syra eller blekmedel som kan skada marmorn. Välj istället milda och kemikaliefria alternativ.

 • Torka upp spill omedelbart för att undvika att vätskor tränger in i marmorn och orsakar fläckar.

 • Använd mikrofibertrasor eller mjuka bomullstrasor för att torka av marmorytorna. Undvik att använda grova eller korniga material som kan repa ytan.

 • Se till att hålla marmorytorna torra och fria från fukt, speciellt i fuktiga eller våta miljöer där mögel och svamp kan bildas.

 • Regelbunden rengöring är viktig för att undvika ansamling av smuts och damm, vilket kan göra marmorn matt och tråkig. Var försiktig vid användning av rengöringsverktyg och undvik att skrapa eller gnugga för hårt med grova svampar eller borstar.

Sammanfattning

Att rengöra och underhålla marmor på ett miljövänligt sätt är en viktig del av att bevara dess skönhet och samtidigt värna om vår planet. Genom att använda miljövänliga rengöringsmetoder, som milda såplösningar, ättika och citronjuice, kan vi rengöra marmorytor på ett säkert och effektivt sätt. Vidta också förebyggande åtgärder för att undvika skador och fläckar på marmor och följ de tips som nämnts ovan. På så sätt kan vi njuta av den elegans och naturliga skönhet som marmor erbjuder samtidigt som vi bidrar till en bättre och säkrare planet.

Har du några frågor eller tips om hur man rengör marmor på ett miljövänligt sätt? Se även hur du kan få bort andra tuffa fläckar.

dessa städtjänster bör din städfirma erbjuda

Olika typer av städtjänster

När du bestämmer dig för att starta din egen städfirma måste du först bestämma dig för vilka olika städtjänster du vill erbjuda. Det är upp till dig att bestämma vilka städtjänster du vill erbjuda som en del av din städfirmas utbud.

Men du bör dock erbjuda de tjänster som det är hög efterfrågan efter och det vill säga de tjänster som dina kunder vill ha och behöver. När du är i städbranschen kommer du att stöta på två olika typer av kunder: de återkommande och engångskunderna. De återkommande kunderna är de som är dina lojala kunder och som vill att deras hus städas regelbundet. Engångskunderna är de som kommer att be att få sitt hem städade en gång och som du sedan aldrig mer kommer att se igen.

Baserat på dessa två olika typer av kunder kan du bättre komma underfund med vilka typer av städtjänster du vill erbjuda

 • Återkommande städtjänster: Återkommande kunder kan önska dina städtjänster varje vecka, två gånger i veckan eller månadsvis, beroende på deras behov. För dina stamkunder bör du erbjuda följande tjänster:

– Vårstädning (som första städtillfälle)

– Underhåll av/regelbunden städning fortsätter sedan efter det med jämna mellanrum.

 • Engångstjänster: För dina engångskunder är detta vad du bör erbjuda:

– Vanlig städning: Detta är den första och mest grundläggande städningen du kan erbjuda dina kunder. Utveckla en första städrutin som innehåller alla städuppgifter du behöver utföra för detta alternativ. Du kan sätta dig ner med husägaren för att förstå exakt vad det är hen efterfrågar.

– Vårstädning: Vårstädning är detsamma som vanlig städning men med några extra tjänster tillagda. Du kan välja vilka extra tjänster du vill erbjuda, eller så kan du fatta beslut om detta efter du ser kundens hus och blir insatt i deras behov.

– Inflyttning och utflyttning: Detta är i likhet de tjänster du erbjuder i en vårstädning men utan möbelrengöring. Vissa städfirmor rengör insidan av kylskåp, ugnar och skåp som en del av städningen, men det finns ingen skriven regel. Du kan bestämma om du vill erbjuda dessa tjänster eller inte.

Starta egen städfirma

När du startar din egen städfirma i Kristinehamn bör du sträva efter att få maximalt antal veckovisa och eller varannan vecka kunder. Detta är för att det är dessa kunder som kommer bli dina lojala stamkunder i det långa loppet, och det är de som ger dig mest vinst. Tänk på det – en veckoklient kommer att betala dig för 50 städtillfällen om året medan en varannan vecka kund kommer att göra det 26 gånger om året. Dessutom är återkommande städning mycket enklare att utföra än en isolerad städning eftersom den regelbundna tar mindre tid och energi att utföra.

Alla dessa faktorer bör du tänka över då du bestämt dig för att starta ett eget städföretag. Ta sedan reda på vilka typer av tjänster du vill erbjuda. Det är alltid en bra idé att börja smått med bara några städtjänster, bli känd för din kvalitet och sedan expandera verksamheten med att inkludera specialtjänster. Detta kommer att hjälpa dig att bli snäppet bättre än dina konkurrenter i städbranschen.

Hur packar man flyttbilen bäst?

Det krävs både mycket tid och energi för att flytta, samt en hel del planering och koordination. Ju bättre du packar din flyttbil desto säkrare är dina saker.

Anledningar till varför du borde veta hur man packar en flyttbil på rätt sätt

Om du lastar in sina flyttlådor och övriga saker på rätt sätt i flyttbilen så slipper du stressen som kan uppstå om de faller omkull. Om du lär sig grunderna till en rätt lastning så kan det göra att du undviker att göra misstag genom att ställa fel saker på varandra eller bredvid varandra. Ta dig tid att lära dig hur man på rätt sätt lastar en flyttbil så behöver du inte slösa tid på att bli ledsen då du ser hur mycket som gått sönder då flyttbilen är framme på den nya adressen.

så packar man flyttbilen på bäst sätt

Om du rätt kan lasta flyttbilen så kommer det bespara dig både tid och energi. Börja med de rätta sakerna först och se till att du satt fast dem ordentligt för att undvika att de åker omkring i bilen under transport. Jag vet inte hur många gånger jag sett flyttare måsta lasta av och på tunga saker bara för att de inte lastat rätt från första början.

Det är också en bra investering att lära sig lasta rätt. Säkert blir du förvånad om du ser hur mycket professionella flyttare kan få plats med i en flyttbil, och detta eftersom de vet exakt hur man lastar sakerna rätt och på ett säkert och riktigt sätt. Kan du lasta på rätt sätt kanske du till och med kan hyra den mindre flyttbilen istället och spara pengar.

Om man lastar flyttbilen rätt så bidrar det också till en högre säkerhet för flyttarna. Spänn fast tyngre saker och lägg bara lättare saker ovanpå. Detta ser till att lasten inte rör sig då man lastar av sina saker. Det håller även dina tillhörigheter säkrare under transport och lastning.

Även om du kanske tror att du kan få plats med många små saker i en mindre flyttbil så bör du fråga din professionella flyttfirma om vad de tror att du behöver för storlek. Det är oerhört viktigt att du väljer den rätta storleken på flyttbilen för en lyckad transport. Var säker på att alla saker får plats och att det bara blir lite plats över så att risken för att saker ramlar omkull eller åker runt blir minimal under transporten.

Använda paketeringsmaterial för att skydda dina saker. Ställ de första sakerna du lastar in längs flyttbilens väggar. Lasta sedan på från insidan mitten och ut.

Ställ in de största sakerna först. Professionella flyttare har särskilda redskap för att spänna fast tyngre saker på ett säkert sätt i väggen. Om du flyttar på egen hand kolla om du kan hyra dessa redskap.

Börja med den största möbel, sedan otympliga saker, övriga möbler, tunga kartonger och slutligen lättare objekt. Se till att du inte ställer en tyngre låda på en lättare. Fyll upp tomrum med paketeringsmaterial för att undvika att lasten rör sig under transporten.

Rengöra och städa husbil – En guide

Strategin på husbilsrengöringen bör börja med det smutsigaste jobbet och sedan gå vidare till de mer enkla jobben och slutligen sluta med lite finlir. Här följer en guide med nio steg för en ordentlig rengöring av ditt fordon.

Nio steg till en husbilsrengöring

 1. Motor
 2. Däck
 3. Dörröppningar
 4. Rengöring och schamponering av utsidan
 5. Rengöring på insidan
 6. Asfaltsfläckar
 7. Polering av utsidan
 8. Glas och akryl
 9. Finlir

Motor: Om du vill hålla motorn och motorhuset rent så börja med detta. Läs eventuella instruktioner som ges i din handbok för fordonet och täck över alla elektroniska delar med plast. Se till att motorn är på kall och inte igång. Använd rengöringsmedel, rengör med en borste och skölj sedan med vatten. Högtrycksmaskiner kan skada motorn.

Däck: Se till att däcken och bromsartiklarna är kalla. Rengör ett däck i taget och slutför det innan du går vidare till nästa däck då många rengöringsmedel inte ska torka på däcket. Använd ett rengöringsmedel, borsta med en borste och spruta sedan av med vatten. Rengör fälgarna, stänkskydden och sedan däcket.

Dörröppningar: Använd ett fettlösande medel på dörrar och hjulskärmar.

så rengör och underhåller du husbilenRengöring och schamponering av utsidan: Använd ett rengöringsmedel eller schampo speciellt framtaget för husbilar. För envisa fläckar såsom algfläckar, ränder, fågelavlämningar etc. använd en industriell typ av rengöringsmedel som exempelvis ett medel för rengöring av motorer – borsta med en borste för ändamålet och skölj med vatten.

Insidan: Använd produkter för möbeltapetsering och stoppning och följ instruktionerna för att rengöra säten av tyg och kuddar. Rengör först på ett litet område eller baksidan av en kudde för att se så att det inte missfärgar. Se till att alla fönster står öppna för en bra ventilation då du rengör insidan av husbilen. Om det är möjligt så torka kuddarna utomhus om det är soligt eller blåsigt.

Asfaltsfläckar: Använd en passande produkt såsom Auto Glym för att få bort alla asfaltsfläckar innan du börjar med någon polering av utsidan.

Polering av utsidan: Leta rätt på den mest passande produkten för polering av just din husbils material. Om ytan är av aluminium, stuckad eller mönstrad, så är det bäst att inte applicera för mycket av poleringsprodukten då detta kan skada färgen som applicerats på aluminiumet. På andra sorters ytor använd en standardprodukt för polering av fordon och följ instruktionerna för produkten, men var noggrann så du undviker de svarta plastdetaljerna.

Fönster: Lär dig se skillnad på ditt fordons glasfönster och akrylfönster. Använd aldrig en produkt som inte är anpassad just till den sortens fönster. Var särskilt försiktig med dina akrylfönster då dessa lät repas. Dessa fönster får bara rengöras med ett medel särskilt för akrylfönster. Oftast så sprayar man dessa medel direkt på fönstret och torkar sedan snabbt av med en pappershandduk.

Finlir: Alla svarta plastdetaljer så som spegelhållare, dörrhandtag och kofångare kan rengöras med ett rengöringsmedel för kofångare. Avsluta med en bilvårdsprodukt som ger glans till däcken för att få till den där utställningslooken på bilen.

Oavsett om du håller på att göra iordning husbilen för en försäljning eller om du helt enkelt bara vill ha den finaste husbilen på campingen, så hjälper dessa tips dig att rengöra och underhålla din husbil.