Rengöra och städa husbil – En guide

Strategin på husbilsrengöringen bör börja med det smutsigaste jobbet och sedan gå vidare till de mer enkla jobben och slutligen sluta med lite finlir. Här följer en guide med nio steg för en ordentlig rengöring av ditt fordon.

Nio steg till en husbilsrengöring

  1. Motor
  2. Däck
  3. Dörröppningar
  4. Rengöring och schamponering av utsidan
  5. Rengöring på insidan
  6. Asfaltsfläckar
  7. Polering av utsidan
  8. Glas och akryl
  9. Finlir

Motor: Om du vill hålla motorn och motorhuset rent så börja med detta. Läs eventuella instruktioner som ges i din handbok för fordonet och täck över alla elektroniska delar med plast. Se till att motorn är på kall och inte igång. Använd rengöringsmedel, rengör med en borste och skölj sedan med vatten. Högtrycksmaskiner kan skada motorn.

Däck: Se till att däcken och bromsartiklarna är kalla. Rengör ett däck i taget och slutför det innan du går vidare till nästa däck då många rengöringsmedel inte ska torka på däcket. Använd ett rengöringsmedel, borsta med en borste och spruta sedan av med vatten. Rengör fälgarna, stänkskydden och sedan däcket.

Dörröppningar: Använd ett fettlösande medel på dörrar och hjulskärmar.

så rengör och underhåller du husbilenRengöring och schamponering av utsidan: Använd ett rengöringsmedel eller schampo speciellt framtaget för husbilar. För envisa fläckar såsom algfläckar, ränder, fågelavlämningar etc. använd en industriell typ av rengöringsmedel som exempelvis ett medel för rengöring av motorer – borsta med en borste för ändamålet och skölj med vatten.

Insidan: Använd produkter för möbeltapetsering och stoppning och följ instruktionerna för att rengöra säten av tyg och kuddar. Rengör först på ett litet område eller baksidan av en kudde för att se så att det inte missfärgar. Se till att alla fönster står öppna för en bra ventilation då du rengör insidan av husbilen. Om det är möjligt så torka kuddarna utomhus om det är soligt eller blåsigt.

Asfaltsfläckar: Använd en passande produkt såsom Auto Glym för att få bort alla asfaltsfläckar innan du börjar med någon polering av utsidan.

Polering av utsidan: Leta rätt på den mest passande produkten för polering av just din husbils material. Om ytan är av aluminium, stuckad eller mönstrad, så är det bäst att inte applicera för mycket av poleringsprodukten då detta kan skada färgen som applicerats på aluminiumet. På andra sorters ytor använd en standardprodukt för polering av fordon och följ instruktionerna för produkten, men var noggrann så du undviker de svarta plastdetaljerna.

Fönster: Lär dig se skillnad på ditt fordons glasfönster och akrylfönster. Använd aldrig en produkt som inte är anpassad just till den sortens fönster. Var särskilt försiktig med dina akrylfönster då dessa lät repas. Dessa fönster får bara rengöras med ett medel särskilt för akrylfönster. Oftast så sprayar man dessa medel direkt på fönstret och torkar sedan snabbt av med en pappershandduk.

Finlir: Alla svarta plastdetaljer så som spegelhållare, dörrhandtag och kofångare kan rengöras med ett rengöringsmedel för kofångare. Avsluta med en bilvårdsprodukt som ger glans till däcken för att få till den där utställningslooken på bilen.

Oavsett om du håller på att göra iordning husbilen för en försäljning eller om du helt enkelt bara vill ha den finaste husbilen på campingen, så hjälper dessa tips dig att rengöra och underhålla din husbil.